Een verticale tuin aanleggen

Een verticale tuin aanleggen is de nieuwe trend. Woon jij in een appartement of klein huisje, maar wil je toch je eigen groente en fruit verbouwen? Zelf je groente en fruit verbouwen is altijd een goed idee. Het maakt niet uit of je klein woont, want er zijn altijd mogelijkheden.

De beste mogelijkheid om je eigen kruiden, groente en fruit te verbouwen in de stad is door een verticale tuin aan te leggen. Zo kan je met weinig ruimte toch je dingetjes verbouwen. Eigen verbouwde producten zijn altijd het lekkerst en het verst.

Hoe kun je een verticale tuin aanleggen? Ik leg je graag uit waar je aan moet denken.

  1. Bepaal het type verticale tuin

Je kunt uit verschillende soorten verticale tuinen kiezen. Een eenvoudige manier is om gewoon te stapelen. Je kunt dan verticale tuin horizontaalpotten kopen die je aan de muur kunt bevestigen of juist potten in rijen op planken zetten.

Je kunt ook kiezen voor een verticale tuin waarbij je zakken aan de muur hangt en in deze zakken de planten zet. Deze zakken zijn dan gemaakt van vilt of canvas.

Je kunt natuurlijk ook verschillende langwerpige plantenbakken boven elkaar ophangen of aan je balkonreling hangen. Wat je tegenwoordig veel ziet, is dat deze vorm wordt gemaakt van pallets. Je gebruikt dan één dwarsplank van het palet en hangt deze over de reling van je balkon. In deze zelfgemaakte plantenbak kun je direct planten zetten, maar dan moet je het wel goed dichtmaken zodat het zand en het water er niet van onderen uitloopt. Je kun ook potten in deze zelfgemaakte plantenbak zetten. Het palethout maakt dat deze plantenbak er erg leuk uitziet.

  1. Waar plaats je de verticale tuin?

Je kunt een verticale tuin bijna overal plaatsen, zowel binnen als buitenshuis. Waar je echter rekening mee moet houden, is waar de planten die je wilt gebruiken behoefte aan hebben. De ene plant heeft meer zonlicht nodig, terwijl de andere plant meer warmte nodig heeft. Je hebt planten die in de wintermaanden perfect buiten groeien, terwijl andere planten juist alleen groeien in de warmte met veel zonlicht.

Maar het is natuurlijk een verticale tuin. Meestal staat deze tegen een muur. Het is heel gezellig om een verticale tuin te maken in je keuken, boven het aanrecht. In deze tuin kun je dan kruiden en groente plaatsen. Dan kun je ze na het oogsten direct in je gerecht gebruiken.

Heb je woonartikelen nodig voor de verticale tuin? Probeer deze dan zo duurzaam mogelijk aan te schaffen. Meubelvergelijkingssite Furn.nl biedt een nieuwe en tweedehands tuinmeubels en laat je filteren op duurzaamheid.

Wanneer je in een appartement woont, kun je ook een verticale tuin op het balkon plaatsen, tegen een muur of zijkant aan. Zorg ervoor dat de verticale tuin in het zonlicht staat, dus dat de zon niet wordt tegengehouden door het dak of een balkon van je bovenburen.

  1. Kies de juiste planten bij elkaar

Dit is het leukste onderdeel van het maken van je eigen verticale tuin. Welke planten wil je erin zetten?juist planten kiezen verticale tuin

Je kunt kiezen voor verschillende kruiden. Verse kruiden, gekweekt zonder gif, zijn absoluut heerlijk en veel sterker van smaak dan de verse kruiden uit de supermarkt. Dit is dus echt een aanrader. Je kunt ook groenten kweken, zoals tomaten of zo’n schattig klein fruitboompje.

Wanneer je in de stad woont, kun je ook kiezen voor planten die als eigenschap hebben dat ze de lucht zuiveren. Dit zorgt er dan voor dat je minder vervuiling van buiten in je woonkamer hebt. De lucht wordt dan op een natuurlijke manier gezuiverd.

En natuurlijk zijn bloemen een fantastisch manier om je balkon, keuken of tuin leuk en fleurig te decoreren. Een verticale tuin leent zich perfect voor een hangplant.

  1. Kies de planten met hetzelfde gedrag

Het is handig om de planten te combineren die dezelfde zorg nodig hebben, bijvoorbeeld qua zon, temperatuur, schaduw of seizoen. Het is ook makkelijk wanneer je planten naast elkaar zet die dezelfde hoeveelheid water nodig hebben. Dan kun je gemakkelijk alle planten op de juiste manier verzorgen.

  1. Begin gemakkelijk

Maak het jezelf niet te moeilijk, helemaal niet als je (nog) geen groene vingers hebt. Kies dan voor planten die relatief gemakkelijk te onderhouden zijn.

Maar zorg ook voor de juiste informatie, kennis en producten. Bijvoorbeeld potgrond van goede kwaliteit. Potgrond bevat namelijk al belangrijke voedingsstoffen zodat de planten goed groeien. Ook helpt goede potgrond om het water langer vast te houden, zodat de planten niet snel uitdrogen.

Nog een tip: plaats planten die relatief weinig water nodig hebben bovenin de verticale tuin. Dit deel droogt namelijk sneller. De planten met veel waterbehoefte kun je vervolgens onderaan in de tuin zetten.

  1. Verticaal en gedraaid

Je kunt de planten op planken boven elkaar gestapeld zetten. Je kunt een verticale tuin ook zo inrichten dat de planten geurige planten voor thuisgedraaid staan, dus eigenlijk horizontaal, boven elkaar.

In dat geval is het aan te raden om de planten eerst een aantal weken recht te zetten, zodat de wortels goed kunnen groeien. De wortel moet eerst zijn werk doen voordat je het gedraaid in een verticale tuin plaatst.

  1. Vergeet niet voldoende water te geven

Koop een handige gieter om de planten water te geven. Lees je goed in over hoeveel water de planten nodig hebben. Kruiden hebben bijvoorbeeld bijna dagelijks water nodig, en redelijk veel. Andere planten kunnen juist veel langer zonder vers water, zoals cactussen.

Je kunt ook werken met extra plantenvoeding, om de groeit te stimuleren.

Wanneer je groente of fruit oogst, zorg er dan voor dat je de planten ook juist snoeit, zodat ze weer snel gaan vrucht geven. Dit geldt overigens ook voor kruiden.

Tenslotte kun je naar verloop van tijd er ook voor kiezen om de potgrond te vervangen met nieuwe potgrond. Dit geeft de plant meer kans om goed te groeien. Potgrond kun je kopen in de bouwmarkt of bij een bloemist bij jou in de buurt.

  1. Houd een paar planten achter de hand

Heb je een mooie verticale tuin samengesteld? Het kan zijn dat sommige planten eerder doodgaan. Het is dan handig om wat planten achter de hand te houden die je ervoor in de plaats kunt zetten.

Ook kunnen sommige planten juist harder groeien dan anderen, eerder bloeien dan anderen of het mooier doen. Hier kun je rekening houden bij het indelen van je verticale tuin. Houd bijvoorbeeld ruimte vrij rondom planten die hard groeien.

En dan is het genieten. Een verticale tuin ziet er namelijk heel mooie, fleurig en vrolijk uit.

Veel plezier!

https://www.youtube.com/watch?v=JMKzEDvt4qw