Zit jij eraan te denken om je eigen groente en fruit te verbouwen in je stadse tuin of appartement? Hier lees je hoe je met weinig ruimte toch groente en fruit kunt verbouwen in de stad. Maar als je nog wat overtuiging nodig hebt, geef ik je hier 9 redenen waarom jij meteen zou moeten beginnen met het verbouwen van je eigen groente en fruit.

Geloof me: de beperkte ruimte die je hebt is geen beperking. Je moet werken met de kwaliteiten die je hebt. Zelfs met weinig ruimte kun je nog steeds veel groente en fruit verbouwen. Bijvoorbeeld door met potten te werken, hangende potten aan je balkon en door een verticale tuin aan te leggen.

Na het lezen van de 9 redenen hieronder, weet ik zeker dat je meteen met je vingers de grond in wilt gaan. Niets is namelijk lekkerder dan eigen verbouwde groente en fruit (dat is meteen de belangrijkste reden).

  1. Voor de smaak

De meest beroemde koks van sterrenrestaurants hebben hun eigen moestuin. De smaak van verschillende kwetsbare groentenverse groente uit eigen tuin en kruiden worden zeer beïnvloedt door gifstoffen, het transport en het bewaarproces. Wanneer kruiden en groenten vers worden geoogst en vervolgens meteen worden genuttigd, is de smaak veruit het beste. Fijnproevers zullen dit beamen.

Met je eigen planten bij je huis, kun jij hier ook van genieten. En het kost bijna geen moeite.

  1. Een intelligente manier van recyclen van groenafval

Een groot deel van ons afval bestaat uit organisch afval, oftewel gft-afval. Ongeveer 1/3 tot 2/3 van ons afval bestaat uit gft-afval. Het meeste wordt verbrand in afvalovens of op stortplaatsen gegooid. Zonde eigenlijk. Het kan namelijk ook worden gebruikt als compost. Wanneer je een eigen moestuintje heb, kun je je eigen gft-afval hergebruiken als compost. Dat is een hele goede manier van recyclen. Lekker zelf, en gemakkelijk thuis te doen.

Let wel goed op wat je wel en niet op je composthoop mag deponeren.

  1. Je kan bijna overal groente en fruit verbouwen

Daarom hoeft je kleine stadstuintje of stadsappartement totaal geen beperking te zijn. Sommige groenten en fruit kun je prima in je tuin of op het balkon verbouwen, zoals seizoensgroenten en kruiden. Maar je kunt ook andere groente en fruit binnen laten groeien, voor het raam. Zoals bijvoorbeeld aardbijen of tomaten.

Zelf wanneer je niet veel ruimte hebt, kun je in een verticale tuin nog veel verbouwen. Of op het dak. Je hebt alleen zonlicht nodig, want het water kan je zelf geven.

  1. Help de biodiversiteit in de stad een beetje

De stad is maar een betonnen kolos voor met steen en asfalt. Help de natuur in de stad een handje. Je tuintje met planten en bloemen trekken insecten aan en zijn een paradijsje voor bijen. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of vogels. Je kunt je eigen ecosysteem kweken, waarbij je tuin een toevluchtsoord kan zijn voor verschillende insecten en diertjes. Een veilige en beschutte woonplek in de grote, boze stad.

De natuur zal je dankbaar zijn. Hoe weet je dat? Omdat de natuur je als dank heerlijke groenten en fruit geeft.

  1. Om de waterafvoer te regelen

In de stenen stad vol met beton en afval is er steeds minder ruimte voor waterafvoer. Water zou in de grond moeten zakken, waterafvoer in tuinmaar er is bijna geen grond meer over. De grond houdt het water veel beter vast dan, bijvoorbeeld, het riool. Grond werkt namelijk als een soort spons. Het neemt in een keer heel veel water op en laat dit water beetje-bij-beetje los. Een perfecte oplossing voor de waterafvoer tijdens en na een hevige regenbui.

Een goede waterafvoer is in veel grote steden steeds meer een probleem. Kleine tuintjes, perkjes, plantsoentjes en geveltuintjes worden daarom zoveel mogelijk gestimuleerd. En daar kan jij met je tuin en potten een handje bij helpen. Heb je vandaag nog tuinartikelen nodig? Bekijk dit overzicht dat tuinartikelen vandaag nog levert.

  1. Om de hitte te beperken

In de stad kan het in de zomer gemakkelijk enkele graden warmer zijn dan op het platteland. Dat komt omdat stenen en de muren de warmte accumuleren. Dit zorgt voor een warm huis en een warme stad.

Planten en bomen zorgen voor schaduw voor daken en muren. Ook helpen planten en bomen met verkoeling doordat het water op de planten en bomen verdampt in het zonlicht. Dat beperkt dus de hitte.

  1. Overleef een crisis

Het is misschien niet heel waarschijnlijk, maar zou toch kunnen gebeuren. In een noodgeval, heb jij toegang tot je eigen groente kwekenvoedsel. Wat als Nederland wordt aangevallen of bezet door de vijand. Of wat als er een natuurramp plaatsvindt? Of wat als er om een andere reden weinig voedsel beschikbaar is? Dan heb jij als stadsboertje je eigen voedselvoorziening.

Denk bijvoorbeeld aan het ontzet van Leiden, al is dit wel erg lang geleden. Recenter is de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de hongerwinter trokken mensen de stad uit naar het platteland opzoek naar eten.

Stadslandbouw heeft het potentieel om de voedselvoorziening van een stad te waarborgen. Dit is niet alleen bij crisissituaties en oorlogen, maar ook in het dagelijks leven. In grote wereldsteden hebben vele stadsbewoners toegang tot vers voedsel omdat het in de stad wordt verbouwd. Dat geldt ook voor jou.

  1. Om je kinderen wat mee te kunnen geven en sociale contacten op te doen

Gemeenschappelijke tuinen kunnen je helpen om je buren te leren kennen en samen aan een project te werken. Jullie kunnen een oogje in het zeil houden en elkaar helpen bij noodgevallen. Een tuin kan hierin een centraal punt zijn waar sociale buurtrelatie ontstaan.

Maar het is ook een manier om de stadse kinderen aan te leren waar voedsel vandaan komt en wat gezond voedsel eigenlijk is. Voedsel komt niet uit de fabriek, maar echt voedsel komt van het land, uit de grond.

  1. Vooral omdat het je een lekker gevoel geeft.

Je kunt even het drukke ritme van de dag en de drukke stad achter je laten wanneer je met je vingers door de grond kroelt. Lekker in de buitenlucht en in de zon. Het is ontspannend, en waarschijnlijk daarom een populaire hobby van veel mensen.

Of je nu een balkon, eigen tuintje, een gemeenschappelijke tuin of een moestuin hebt, het is heerlijk om hierin te werken en te mogen genieten van het heerlijks wat de natuur voortbrengt.