Duurzaam leven is een manier om goed te zorgen voor jezelf, de mensen om je heen en de planeet. Het betekent dat je bewuste keuzes maakt die bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je je ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd genieten van het leven? In dit artikel geven we je 8 tips voor een duurzame levensstijl.
- Koop minder spullen en plant bomen met TreeClicks De meeste spullen die we kopen hebben een grote impact op het milieu. Denk aan de grondstoffen die nodig zijn om ze te maken, de energie die gebruikt wordt om ze te produceren en te vervoeren, en de afval die ze veroorzaken als we ze weggooien. Een eenvoudige manier om duurzamer te leven is door minder spullen te kopen. Vraag jezelf af of je iets echt nodig hebt, of dat je het kunt lenen, ruilen of tweedehands kunt kopen. En als je toch online iets wilt bestellen, gebruik dan de gratis browser plugin van TreeClicks. TreeClicks is een plugin die bomen plant als je online shopt bij meer dan 10.000 webwinkels, zoals de Bijenkorf, MediaMarkt en Hema. Bomen zijn goed voor het klimaat, omdat ze CO2 opnemen en zuurstof afgeven. Zo kun je dus shoppen en tegelijkertijd iets goeds doen voor de natuur. Je kunt ook kijken naar refurbished producten.
- Eet minder vlees en meer plantaardig: Vlees is een van de grootste boosdoeners als het gaat om klimaatverandering. De veehouderij is verantwoordelijk voor veel broeikasgassen, zoals methaan en lachgas, die veel sterker zijn dan CO2. Daarnaast kost vlees veel water, land en voer om te produceren. Door minder vlees te eten, kun je dus veel CO2 besparen. Probeer eens een dag of een week zonder vlees, of kies voor een vegetarisch of veganistisch alternatief, zoals seitan, paddenstoelen, aubergine, linzen of nepvlees. Er zijn genoeg lekkere recepten te vinden op internet of in kookboeken.
- Bespaar energie in huis: Energie besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder fossiele brandstoffen er nodig zijn om die energie op te wekken. En dat betekent minder CO2-uitstoot en minder luchtvervuiling. Er zijn veel manieren om energie te besparen in huis, zoals:
- Zet de verwarming een graadje lager en trek een warme trui aan.
- Gebruik ledlampen in plaats van gloei- of halogeenlampen.
- Zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by.
- Gebruik een waterbesparende douchekop en douche korter.
- Was je kleding op een lage temperatuur en hang het op om te drogen.
- Kies voor groene stroom of wek zelf energie op met zonnepanelen. Soms kun je ook kiezen voor zonnepanelen met een stekker. Laat je hierover wel goed informeren.
- Reis minder met de auto of het vliegtuig: Reizen met de auto of het vliegtuig is erg belastend voor het milieu. Auto’s en vliegtuigen stoten veel CO2 uit, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien veroorzaken ze ook geluidsoverlast en fijnstof, wat slecht is voor onze gezondheid. Probeer daarom zo min mogelijk met de auto of het vliegtuig te reizen, en kies voor duurzamere alternatieven, zoals:
- Fiets of wandel naar je bestemming als dat mogelijk is.
- Gebruik het openbaar vervoer, zoals de trein, bus of tram.
- Deel een auto met anderen via carpooling of een deelauto-platform.
- Kies voor een vakantiebestemming dichtbij huis of in Europa.
- Compenseer je CO2-uitstoot als je toch moet vliegen via een betrouwbare organisatie.
- Gebruik minder plastic en afval: Plastic en afval zijn een groot probleem voor het milieu. Plastic wordt gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Het duurt honderden jaren voordat plastic afbreekt, en in die tijd kan het veel schade aanrichten aan de natuur en de dieren. Denk aan de plasticsoep in de oceanen, waar vissen, vogels en zeedieren in verstrikt raken of van eten. Afval zorgt ook voor veel vervuiling en verspilling van grondstoffen. Door minder plastic en afval te gebruiken, kun je dus het milieu een handje helpen. Hier zijn een paar tips om dat te doen:
- Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen, en vermijd plastic tasjes.
- Koop producten met zo min mogelijk verpakking, of kies voor herbruikbare of biologisch afbreekbare verpakkingen.
- Gebruik een hervulbare waterfles in plaats van plastic flesjes.
- Gebruik een bamboe tandenborstel in plaats van een plastic tandenborstel.
- Scheid je afval en breng het naar een recyclepunt of een kringloopwinkel.
- Koop duurzame kleding: Kleding is ook een grote bron van milieuvervuiling. De kledingindustrie gebruikt veel water, energie, chemicaliën en land om kleding te maken. Daarnaast worden er veel kledingstukken weggegooid of verbrand, omdat ze niet meer in de mode zijn of omdat ze snel kapot gaan. Door duurzame kleding te kopen, kun je dit voorkomen. Duurzame kleding is kleding die gemaakt is van natuurlijke, biologische of gerecyclede materialen, die lang meegaan en die eerlijk geproduceerd zijn. Je kunt duurzame kleding herkennen aan keurmerken zoals GOTS, Fairtrade of EKO. Je kunt ook duurzamer omgaan met je bestaande kleding, door:
- Minder kleding te kopen en alleen te kopen wat je echt nodig hebt.
- Te kiezen voor tijdloze en kwalitatieve items die je lang kunt dragen.
- Je kleding goed te verzorgen en te repareren als het kapot is.
- Je kleding te ruilen, te verkopen of te doneren als je het niet meer draagt.
- Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten: Veel verzorgingsproducten, zoals shampoo, zeep, tandpasta en make-up, bevatten synthetische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Denk aan microplastics, parabenen, sulfaten en siliconen. Deze stoffen komen via het riool in het water terecht, waar ze de waterkwaliteit aantasten en de waterdieren bedreigen. Door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken, kun je dit voorkomen. Natuurlijke verzorgingsproducten zijn producten die gemaakt zijn van plantaardige, dierlijke of minerale ingrediënten, die biologisch geteeld zijn en die geen schadelijke toevoegingen bevatten.
- Doe aan groen tuinieren: Als je een tuin hebt, kun je die gebruiken om duurzaam te leven. Een groene tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goed voor de biodiversiteit, de luchtkwaliteit en het klimaat. Een groene tuin trekt namelijk insecten, vogels en andere dieren aan, die helpen om de natuur in balans te houden. Een groene tuin zorgt ook voor meer zuurstof in de lucht en minder hitte in de stad.